09.03.2015

Bright Green and Other Colors - Marianne Lund på Arteriet


Innlegget ble trykket i Fædrelandsvennen 10 mars 2015.

Galleriet Arteriet viser separatutstillingen Bright Green and Other Colors med nye verk av Marianne Lund frem til 15 mars. Lund har i flere år markert seg som både arkitekt og billedkunstner i Kristiansand. Hun har designet Kristiansand Kunsthalls lyse, innbydende lokaler, er innkjøpt ved blant annet Katedralskolen Kristiansand Gimle og Universitetet i Agder. Og hun er etter hvert blitt kjent for sitt originale og standhaftige kunstneriske prosjekt, sist vist ved Kunsthallen våren 2014. Der andre tegnere bruker streken for å formidle gjenstander eller fortellinger på papir og lerret, gjør Lund selve streken til verket. I verk etter verk arbeider hun metodisk med gjentagende parallelle vertikale blyantstreker og utforsker hva som skjer når hånden og kroppens bevegelser forplanter seg i komposisjonen og forvandler de rette strekene til bukter og krøller og slanger. Resultatet er både poetisk, tankevekkende og visuelt slående.

Fargenes inntog
I fjorårets separatutstilling viste Lund tegninger med blyant på papir, der variasjonen i uttrykk var betinget av blyantens hardhet/mykhet og papirets porøse overflate, samt noen ganger grunnfarge. I utstillingen på Arteriet settes mindre blyanttegninger i kontrast mot større fargerike oljearbeider. Samme metode, med svært ulikt resultat. Som i blyanttegningene er det også i de fargerike verkene selve streken og kroppens innflytelse på den som står i fokus men oljemalingen og de sterke fargene forandrer uttrykket radikalt. Der de slanke blyantstrekene i eksempelvis End Game I og II synes vare, blir de neongrønne oljestrekene i Bright Green Lake II og de knalloransje i Orange urolige og krevende. Der blyantverkene er preget av en uniform strekstyrke, har fargeverkene kromatisk variasjon i pigmentstyrke ved at penselen dyppes for å tilføre styrke til de lange strekene. Selv har jeg stor sans for Gul Oker som kombinerer blyant og akvarell, der strekene og fargene smelter sammen i en varm helhet. 



Visuell mindfullness
I vår verden der vi bombarderes av skiftende visuelle uttrykk i en konstant strøm, representerer Lunds verk en etterlengtet visuell mindfullness. Det er godt å se utviklingen av en ensom strek og hvordan den sammen med de andre danner komplekse strukturer. Streken og formen får lov å stå i fokus uten annen innblanding. Fargene tilført i denne utstillingen gir prosjektet en ny dimensjon og det blir interessant å se hvordan Marianne Lund utvikler prosjektet videre. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar